Piller börsnoteras …

 
 
Piller istället för vård ….. jaha, ja billigare blir det ju …Vet vad jag anser om sånt här … vad tycker du?
 
alkohol_468_160
 
Andelen svenskar som missbrukar alkohol beräknas till cirka 800 000 personer, enligt läkemedelskoncernen Lundbeck. Foto: Scanpix

Läkemedelsbolag lanserar piller mot alkoholmissbruk

Av: Ola SöderlindPublicerad igår, 12:08I veckan lanseras Selincro – ett läkemedel mot alkoholmissbruk – i Norge, Finland, Polen och Baltikum. Selincro, som säljs av danska börsbolaget Lundbeck, väntas komma till Sverige senare i höst.

 
Danska läkemedelsjätten Lundbecks lanserar i veckan Selincro i flera europeiska länder.
Läkemedlet bidrar till att minska alkoholkonsumtionen hos personer som dricker för mycket.

Den opioidmodulerande effekten som uppnås med Selincro hjälper till att återställa balansen i hjärnans motivationssystem, vilket i sin tur minskar lusten att dricka alkohol.

Läkemedlet har också en del biverkningar. De vanligaste är illamående, sömnsvårigheter, yrsel och huvudvärk.Selincro ges till personer med alkoholberoende som vill reducera sitt intag.

Definitionen av riskbruk är vuxna som intar mer än 60 gram alkohol (män) eller 40 gram alkohol (kvinnor) per dag.- Det motsvarar sex centiliter 100-procentig alkohol. Det i sin tur motsvarar cirka en halv flaska vin per dag för män och en tredjedels flaska för kvinnor, säger Lundbecks Sverige-vd Björn Velin till Affärsvärlden.

EU-kommissionen har i år godkänt läkemedlet som, enligt tidningen Läkemedelsvärlden, visat på ”betydande förbättringar” redan efter fyra veckors behandling.

Enligt Sydbank finns det mellan 16 och 23 miljoner européer med alkoholproblem. I Sverige uppskattar Lundbeck att andelen alkoholberoende uppgår till 8 procent av befolkningen, cirka 800 000 personer.

Analysfirman Jefferies analytiker räknar med att Selincro i bästa fall kan nå en försäljning på nära 2 miljarder kronor per år.Selincro lanseras enligt Björn Velin i Sverige när Lundbeck har fått godkännande för subventionering från TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket). Förhoppningen är att det ska ske någon gång under hösten 2013.

Lundbeck är ett av Danmarks största börsbolag med ett börsvärde på närmare 24,5 miljarder svenska kronor. Bolaget har inriktat sig på produkter för det centrala nervsystemet. Lunbecks mest kända läkemedel är Cipralex som används mot depression och Ebixa som används mot Alzheimers sjukdom.

Den 27 mars i år presenterade Lundbeck-koncernen ett samarbetsavtal med japanska Otsuka om att utveckla en ny substans för behandling av Alzheimers sjukdom. Avtalet gav Lundbeck närmare en miljard kronor i en första betalning. Om försäljningsmålen uppnås kan det bli ytterligare 4,4 miljarder kronor, enligt Läkemedelsvärlden.

Av: Ola Söderlind

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3682045.ece

4 reaktioner till “Piller börsnoteras …

  1. ”För personer med alkoholberoende som vill reducera sitt alkoholintag…”
    Den meningen visar ju med all önskvärd tydlighet att man inte förstått sjukdomen överhuvudtaget.

  2. Jaha ja…??? Ännu ett piller som ska ”fixa folk”. Folk som inte kan hantera sina känslor och liv utan att ibland, eller jämt, dricka alkohol. Då ges dom ett piller som: ”hjälper till att återställa balansen i hjärnans motivationssystem, vilket i sin tur minskar lusten att dricka alkohol”.
    Ja, va bra då. Men va händer med det där LILLA problemet som återstår då?? Att vi inte kan hantera livet då?? Ordnar det sig också av pillret. För då….. DÅ kan verkligen forskarna sträcka på sig. DÅ…. har dom verkligen åstadkommit ett botemedel mot missbruk. Men som ett komplement till behandling och förändring av personernas liv. Visst……

    1. Ett sådant piller som ordnar till hela livet till det bästa skulle jag gärna ta…problemet är ju att det inte existerar…kommer aldrig att göra heller…så det blir allt att ta tag i det själv även i fortsättningen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s