Gränssystemet ….

…. har, som jag skrev i inlägget ”Sunda gränser”, två delar, ett yttre och ett inre.

Yttre gränser som skyddar oss kroppsligen och sexuellt – utanför huden. Inre gränser som skyddar oss intellektuellt, känslomässigt och andligt inom oss själva.

För att förklara kommer jag helt enkelt att att låna en modell av J Keith Miller – eller ärligt stjäla hans text 🙂

 

tro hopp kärlek

 

Trots att vi när vi har sunda gränser fortfarande hör andras fräna eller styrande ord, deras insinuationer och kritik och ser och hör att de ger uttryck för känslor som har till syfte att styra oss, så kan vi förhindra att deras planer lyckas. När vi hejdar dem är vi inte tvungna att handla, tänka eller känna så som vi inte vill.

Om vi tex inte har sunda inre gränser åtar vi oss ständigt för mycket pga att vi inte klarar att säga ifrån när andra – framför allt auktoritetsfigurer – ber oss göra något, fastän vi kanske redan är för stressade av det vi åtagit oss.

En sund yttre gräns kan man föreställa sig som en keramikburk, som är tillräckligt stor för att utan svårighet passa över huvudet och tillräckligt hög för att man skall kunna stå i den. Man kan andas genom den, men till skillnad från en burk av glas är den mycket hållfast och flexibel så att man kan göra den större eller mindre.

Man kan höra genom den, men den är tillräckligt kraftig för att stänga ute det mesta av det som andra riktar mot en: ordens känslomässiga verkan, insinuationer, krav, kritik och känslor.

En människa med sunda gränser har dem alltid på sig, men när vi först blir medvetna om begreppet vet vi ofta inte om att vi har en gräns.

När man börjar lära sig att skapa en gräns, måste  man medvetet trä denna keramikburk över huvudet för skydd, varje gång man kommer i närheten av någon som man har låtit ta kontrollen över en eller som man själv haft kontroll över – gränser är ju även till för att hindra mig själv från att klampa in på andras område och försöka få kontroll över dem.

När man fått in vanan att ”ta på sig sin gräns” finns den till slut på plats hela tiden, men ibland,  i vissa ”kontrollsituationer” kan det vara så att man alltid medvetet får ”ta på sig sin gräns”.

En gräns är något det är meningen att man ska ha. Den ”stänger inte människor ute” så att man inte kan få kontakt med dem.

Gränsen är en hinna som skyddar oss mot att andra tar kontroll över oss och mot att vi själva tar kontroll över dem, men genom den kan man ha sunda relationer.

Om man tex vill kramar någon, så tar man inte av gränsen utan ber om lov och drar till sig gränsen – alltså drar sin gräns närmare inpå sig – och kramar om personen i fråga.

En sund person släpper aldrig in någon innanför gränsen. Inte ens Gud kommer in såvida vi inte ber honom.

Många av oss har som barn inte fått lära oss att vi har rätt att sätta upp gränser för vår egen kropp fysiskt eller sexuellt, framför allt inte mot föräldrar och senare mot make/maka.

Men det är rätt att ha kvar sina sexuella gränser till och med i sängen, för där kan ens partner göra en väldigt illa. Vill man ha samlag, drar man till sig sin gräns nära, nära, ända in på skinnet.

Man skulle kunna tro att om man verkligen älskar någon så kunde man ta av sin gräns helt och hållet – men att inte ha några gränser gör en så sårbar att att man sannolikt blir skadad  – eller   tanklöst överskrider partnerns gränser.

Paradoxalt nog kan man älska mer ohämmad med gränser på grund av att rädslan minskar.

Med sunda gränser kan man välja om man vill säga ja eller nej till andra, till önskemål från barnen, frun, mannen, eller personer utanför familjen.

Man kan också använda sina gränser så att de ger tid att tex välja hur man ska tolka vissa fakta, oberoende av hur andra tolkar dem.

Genom att ha kontroll över hur man själv tänker kan man påverka sina känslor så att man slipper känna onödig skuld, skam, smärta rädsla eller ilska.

Sunda gränser leder helt enkelt till sunda relationer!!

En reaktion till “Gränssystemet ….

  1. Tack för din text om gränser. Jag lär mig fortfarande om mitt eget och andras sätt att förhålla sig till omgivningen och till mig själv. 13 månader in i 12-stegs programmet och fortfarande lyckligt nykter.
    Kram på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s