FRÅGA: Kommer jag någonsin bli glad igen?

Hej,

Jag lider av beroende.

Började som anorexi för över 10 år sedan och urartade till bulimi som blev alkoholism som blev bulimi igen… Jag har helt slutat dricka men maten krånglar ibland.
Men egentligen är inte det det stora problemet. Problemet är att oavsett hur ”bra” allting går så har jag ingen livslust.
Jag vet allt det där om ”kidnappat belöningssystem”, men jag får inget svar på frågan om det kan läkas?

happy

Jag är inte med i någon 12-programsgrupp. Har funderat på det, men det känns inte som om det är något för mig. Det enda jag verkligen måste få vet är om signulsubstanserna i hjärnan någonsin kan börja fungera normalt igen? Har tagit SSRI-preparat vid tre tillfällen i livet, helt utan resultat.

Kommer jag någonsin kunna bli glad över saker igen? Har på många sätt ett toppenliv, med bra relationer och mål i livet. Men ingen LUST. Känns som om allt som förr fick mig att sprudla av glädje nu mest är besvärligt…
Är det lönt att fortsätta slåss för att må bra, eller är det lönlöst?

SVAR:

Ja, jag tror att signalsubstanserna kommer att fungera normal igen.

Sedan kan man ju undra varför de inte gör det nu ….. för mig har det varit så att jag nog behöver hjälpa kroppen med det både i form av att jag vid ngra tillfällen behövt äta SSRI-tabletter och där får man kanske pröva sig fram för att hitta rätt OCH ge dem tid att stabiliseras, vanligtvis i minst ett år ….. och i form av 12-stegsprogrammet.

 Stress i alla former bryter ju ner den kemiska balansen i hjärnan med resultatet att just de signalsubstanser som behövs för att vi skall må bra och känna …. och inte känna olust depression och mörka tankar.. de substanserna blir störda och det får oss att må ”dåligt”

Det finns en bok om hur man utan medicin kan försöka få balans på sina hormoner och signalsubstanser på ett naturligt sätt den heter ”Kaos i kvinnohjärnan” och är skriven av Mia Lundin, jag tycker den är fantastiskt bra.

Jag vet inte hur gammal du är och egentligen spelar det ingen roll för vår horomoner spökar med oss kvinnor under hela vårt liv … på olika vis.

Stressen jag tänker på är både den fysiska, som vi kan utsätta oss för i form av olika typer av missbruk, för mycket jobb, fel sorts mat och den inre stressen i form oro för allt ifrån dåliga relationer till ekonomi – det är allmänt vedertaget och bevisat  att om vi utsätts för stora påfrestningar under längre tid då minskar serotoninhalten och det i sin tur leder till att vi tappar vår lust till det vi tidigare tyckt om och i förlängningen till att vi helt enkelt mår dåligt med ångest eller depression.

Sedan är det ju så att jag tror på 12-stegsgrupperna för att få ordning på sina tankar och med det lusten till livet!
Man måste ge dem en chans,  jag tycker det är ett viktigt verktyg att prata och dela sina tankar och problem med människor som har samma eller liknande  … vi blir starka av att dela med oss .

Man kan ju gå till ngn terapeut eller i ngn typ av behandling – det viktiga är, tycker jag, att prata om det som trycker för att på så vis lätta i sinnet och få koll på sig själv.

De 12-stegen är, som jag ser det, ett verktyg till för att lära känna mig själv – vad jag mår bra av och vad jag mår mindre bra av. Vilka människor jag vill ha omkring mig och vilka jag kanske måste välja bort för att må bra. Hur mina värderingar ser ut vad jag vill med mitt liv och vad jag behöver göra för att nå det.

Det kanske inte riktigt det du ville höra….. men jag tror starkt på självhjälpsgrupperna och att man där kan få sitt leende och sin glädje tillbaks   🙂

De som skulle kunna vara aktuella:

AA – Anonyma Alkoholister alkohol

OA – Anonyma Överätare      mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s