ACT – tredje vågens KBT ….

… definierar lycka – som att leva det liv man själv valt, ett meningsfullt liv.

klocka

Jakten på lyckan ……. är  det som gör oss olyckliga.

Vi vill och tror att livet skall bestå av ett tätt pärlband av sprudlande härliga upplevelser. Vi tror att alla andra är lyckligare, har det bättre och mår så mycket bättre än vi själva.

Med det är det lätt att tolka alla negativa känslor som att någonting är fel med oss, att vi är misslyckade och odugliga.

Men sjukdomar, stor sorg eller bara den förbannat tråkiga vardagstristessen hör livet till …. de är livet – precis som stunderna av lycka en god hälsa och fest.

Det är mixen som är livet.

Våra hjärnor är programmerade till ständiga jämförelser, våra förfäder var utsatta för farliga hot och anpassade sina hjärnor till ständig vaksamhet för att vara säkra på att kunna skaffa föda, skydd och värme.

Trots att dessa behov är tillfredsställda hos oss i vår del av världen fortsätter våra hjärnor att värdera och bedöma omvärlden. Problemet är att det finns tusen och åter tusen små och stora saker att oroa sig för  … och att hitta på att oroa sig för….

Lösning är att bli medveten om denna lyckofälla och sedan är ACT-metoden ett verktyg att använda för den som lider av depression, sömnsvårigheter, missbruk, stress, kronisk smärta eller allmän otillfredsställelse i livet.

 

ACT bygger vidare på den kognitiva beteendeterapin och kallas därför ibland för ”tredje vågens KBT”

ACT – Acceptance and Commitment Therapy

Acceptans – att acceptera mina jobbiga känslor att ge dem plats istället för att försöka tränga undan dem.

Commitment – engagemang, åtagande – att jag kortsiktigt och långsiktigt handlar utifrån mina egna värderingar.

 

ACT i 5 steg

1. Granska dina tankar 

Våra tankar är just tankar – ord och språk. Trots det tolkar vi våra tankar som sanningar, men vi väljer själva om vi skall tro på eller lyda dem.

2. Acceptera det svåra

Vi bör försöka acceptera livet och dess omständigheter som de är just nu. Vi behöver inte gilla dem eller låta bli att försöka förändra dem. På så vis skiljer sig ACT starkt från andra självhjälpsmedtoder som fokuserar på ”positivt tänkande”

Acceptans gäller även känslor. Säkert har du någon gång känt riktig ilska, blivit arg och sedan fått skuldkänslor över att du blivit arg för att sedan få ångest över att du inte kan kontrollera dina känslor….

3. Lev livet här och nu

Vi mår bättre av att inte älta det förgångna eller oroa oss för mycket över framtiden. Därför är övningar i medveten närvaro – mindfulness – en viktig del av ACT. Andning, avslappning, uppmärksammhet och kroppskännedom viktiga begrepp.

4. Bli medveten

”Den som har ett varför att leva för, kan uthärda nästan varje hur” – Nietzsche  – Genom att bli medvetna om våra värderingar kan vi leva rikt och meningsfullt.

5. Ta ut riktningen

Värderingar hjälper dig att hitta riktningar i livet. Obs riktning är inte lika med mål. ”Jag vill byta jobb” är ett mål. ”Jag vill ha ett meningsfullt och lustfyllt arbete” är en riktning.

Att sätta upp mål är bra, men uppnår du inte målet behöver du inte ge upp eftersom din värdering ligger fast.

 

Vad har jag för värderingar hur ser de ut? Kan jag känna mina känslor och sätta ord på dem? Vad tänker jag just nu? 🙂

 

 

3 reaktioner till “ACT – tredje vågens KBT ….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s