Gör tiden till din!

” Tid är liv och livet bor i hjärtat.”

Så skriver Michael Ende i sin barnbok Momo och kampen om tiden. Där får vi också möta gatsoparens livsvisdom när han inför en milslång gata inte grips av panik eller uppgivenhet utan fokuserar på att sopa en sten i taget. Vid dagens slut har han kommit till gatans slut.

Det mål som kan synas ouppnåeligt når man via små steg en bit i taget.

Att gripas av hopplöshet inför den till synes långa vägen bidrar inte till ett konstruktivt förhållningssätt – när jag fokuserar på en bit i taget kan jag ofta hantera situationen lugnare och klokare.

Vid magiska punkter i livet kan vi känna det som att  tiden ”står stilla” eller, rättare sagt, medvetandet om tiden försvinner från vårt inre.

Vi är så intensivt absorberade av nuets njutning eller fascination att tiden suddas ut. Vi besöker alla detta rike då och då, men det är inte ett tillstånd som någon kan befinna sig i under långa perioder, även om vissa meditativa tekniker anses kunna frammana detta.

Bodil Jönsson kritiserar den idealisering av nuet som vi kan möta i populär tänkandet:

” Nuet blir handlingsförlamat om man inte vet vad man gör om en månad. Bilden av framtiden är nödvändig för ett liv i nuet!”

Hon sätter finget på en viktig punkt, men paradoxalt nog är det också så att nuet känns mer intensivt och värdefull när man akut upplever att ens liv är begränsat.

Människor som drabbas av en livshotande sjukdom, råkat ut för en allvarlig olycka eller en djup livskris säger ofta att när de väl tagit sig igenom chocken kan de ta vara på det liv som återstår på ett nytt sätt.

Att hitta ett förhållningssätt där man gör tiden till sin är en del av livsvisdomens gåta  🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s