Att läka din relation

Relationer där båda är i tillfrisknande kan förflytta berg!!

För den som tillfrisknar från ett kemiskt beroende ligger främsta fokuseringen på beroendet, men snart blir det tydligt att tillfrisknandet inte sker i isolering. Det främsta bekymret för den andra parten, som tillfrisknar från medberoendet, är att läka och återuppbygga relationer.

Alltför ofta går par sina egna, skilda vägar i tillfrisknandet. Ja, tillfrisknande behöver vara ett personligt åtagande med sin egen personliga plan. MEN även par kan växa i tillfrisknandet, om de använder vissa verktyg och delar med sig för att bygga en stark relation!

Här är sju steg som kan vara till hjälp för att få din relation att bli starkare

1. SAMARBETA ISTÄLLET FÖR ATT TÄVLA

Par, som kämpar mot beroende och medberoende är vana att skylla sina problem på varandra. Man ger sig ofta in i diskussioner med avsikt att vinna eller uppmärksammas som den som har ”rätt”. En sån här tävlan skapar lätt en atmosfär av misstroende, just för att det alltid finns en vinnare och en förlorare. Man kan ha olika syn och båda kan ha ”rätt”. Samarbete betyder att stödja varandra även om man nödvändigtvis inte är överens.

2. PRAKTISERA RÄTTVIS KAMP

I ett gräl, försök stanna kvar i ämnet och ta itu med problemet så snart som möjligt. Ofta orsakas mer skada när orsaken till grälet ändras till bitterhet från det förgågna. Detta gäller främst par där relationen har en historia av besvikelser, brutna löften och smärtsamma minnen. Om det är så, måste du arbeta med att läka bitterheten från det förgågna så att ni undviker att dispyter idag för fram olösta problem från det förflutna. Helt enkelt så; att ni diskuterar det problem som uppstått NU utan att dra in gamla oförrätter som legat på jäsning.

3. TALA OM VAD DU TÄNKER – GÖR INGA ANTAGANDEN

Sund kommunikation är ofta ett problem hos tillfrisknande par, mycket på grund av den bristande tilliten i det förflutna. Vi är inte vana vid att tala igenom problem och ställa frågor. Kommunikationen har stagnerat eller blivit labil.

En stor fara i en relation är att jag förväntar mig att min partner kan läsa mina tankar … eller vet vad jag behöver. En annan fara är att jag tror mig veta varför min partner agerade som han gjorde och genom att dra negativa slutledningar utan att först ta reda på fakta. Jag kanske tar för givet att jag vet vad min partner tänker och därigenom börjar fatta beslut för honom eller henne. Förändringar som kommer i tillfrisknandet kan orsaka kommunikationsproblem när roller börjar förändras. T ex när en beroende kanske genomgår en förändring från ett mer passivt förhållningssätt till en ny ”bry sig om” – attityd som då kan uppfattas som  personen ”lägger sig i” och är till ”besvär”

Det måste råda en viss balans. Båda sidor måste tala om vad de tänker. Du må vara hur mottaglig eller lyhörd som helst – men tillåt din partner att tala för sig själv.

4. HÅLL ANDRA MÄNNISKOR, FÖRPLIKTELSER OCH TVÅNG UTANFÖR RELATIONEN

När otillfredställelse börjar visa sig i relationen, kanske du söker förtrogna utanför för att söka känslomässigt stöd. Trots att det är viktigt med uppmuntran från vänner, så får barn INTE placeras i vuxenroller och användas som olämpligt stöd. Gör också klart för dig själv att du inte låter stöd utifrån ersätta öppen och ärlig kommunikation mellan dig och din partner.

Beroende utvecklar ett mönster att utplåna känslomässiga problem med kemiska medel eller beteende och det är lätt att i tillfrisknandet ersätta detta med ett annat tvångsmässigt beteede.

Kom ihåg att ”kemiska medel” arbetsnarkomani, grälsjuka eller drömmen om andra relationer också kan vara sätt att undvika förtrolighet.

5. BRYT MÖNSTER AV ISOLERING – ENSAMHET

Beroende kännetecknas av isolering. Men relationer utvecklas inte i isolering. Ett sätt att ta med sig tillfrisknandet hem är att tala och lära sig kommunicera som ett par och som en familj.

Även ”friska” par 🙂 , tar sig ofta inte tillräckligt med tid för förtroliga samtal.

Familjer där en familjemedlem håller på att tillfriskna, tillbringar kanske inte meningsfull tid tillsammans och samtal kan verka onaturliga och ansträngda. Närhet och samvaro kan ha saknats länge och är ofta svårt att få tillbaks, det tar tid och hårt arbete att bryta isolering och känna sig tillfreds i relationen. Ser man realistiskt på det är det ju också så att tiden som läggs ner för att arbeta med relationen kommer att behöva kompromissa med andra krav – men använd energin, så snart det går till att återförenas!!

6. OMPLANERA OCH ÅTERSKAPA FAMILJE – OCH RELATIONSRITUALER

Familjeritualer – födelsedagar, semestrar, måltider osv styrker och bygger relationer. Att bygga upp ritualer i våra liv ger oss förutsägbarhet, stadga, minnen och stabilitet. Men ritualer kan också vara en källa till stress i familjer, eftersom det är en tid när vi behöver kompromissa. För familjer i tillfrisknande kan det ofta finnas negativa minnen förknippade med vissa ritualer – högtider – så de kanske behöver förändras.

Tänk igenom vad du behöver för ritualer – vad fungerar för dig idag, vad passar och vad passar inte. Ritualer är mycket viktiga och det lönar sig att ta sig tid för att omplanera dem, för att förhöja dina relationer. Tala sedan med din partner och se vad han eller hon kommit fram till, vad han eller hon behöver och hitta er väg tillsammans.

7. UPPRÄTTA EN BALANS

Att återuppbygga en relation är hårt arbete. Vårda relationen genom att balansera det hårda arbetet med lust och lekfullhet. Ta ”time-out” – det måste vara ok att engagera sig i andra aktiviteter. Alltför stort fokus på arbete berövar relationen på passion; lekfulla spontana aktiviteter utlöser passion 🙂 så det är viktigt att ge dem tid

Kom ihåg att du befäster ditt åtagande i relationen genom dina handlingar och hur du tar dig tid – inte genom att tala om ditt åtagande.

Älska varandra, var rädda om varandra – det är inte tanken som räknas – det är handlingen 🙂

önskar a o m all lycka

3 reaktioner till “Att läka din relation

  1. Men Helene vad tänkvärt, blev jätteglad när jag ramlade över detta så här på min lediga dag, ska skriva ut det och läsa det mer ingående,

    tack
    Maria R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s