KNÖLAR I BRÖSTEN ….

….. knyts till alkohol

Unga kvinnor med bröstcancer i familjen kan minska sin risk för godartade cystor i brösten genom att undvika alkohol. Det tror amerikanska forskare.

Såväl högt som måttligt alkoholintag har tidigare kopplats till ökad risk för bröstcancer.

Nu publiceras en studie i tidskriften Cancer som pekar mot att unga kvinnor vars nära släktingar drabbats av bröstcancer kan minska risken för godartade cystor i brösten – en känd riskfaktor för bröstcancer – genom att vara försiktiga med alkohol.

 I studien kommer forskarna fram till att unga kvinnor som hade bröstcancer i familjen och drack mer alkohol än en mängd som motsvarade sju glas vin per vecka hade mer än dubbelt så hög relativ risk för godartade cystor, jämfört med dem som drack mindre än så.

Studien bygger på data från studien Growing up today study, där amerikanska flickor som 1996 var 9-15 år har följts fram till 2007.

2005 och 2007 rapporterade 67 av de 6 888 studiepersonerna att de hade drabbats av godartade cystor i brösten.

De unga kvinnorna uppgav också hur mycket alkohol de drack. Dessutom rapporterade deras mammor om eventuell bröstcancer i familjen.

Av resultaten drar forskarna slutsatsen att unga kvinnor med bröstcancer i familjen kanske kan minska sin risk för att drabbas av godartade cystor i brösten genom att undvika att dricka alkohol.

Hos unga kvinnor som inte hade nära släktingar som hade drabbats av cancer hade andra faktorer än alkoholintag betydelse för risken att drabbas av cystor – till exempel midjemått, längd och BMI i barndomen.

Bakom studien står bland andra forskare vid Harvard Medical School i Massachusetts, USA.

Läs abstract:

Katrin Trysell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s