En nunnas testamente

 

Rör dig stilla genom oväsendet och brådskan och kom ihåg den ro som finns i tystnaden. Försök stå på god fot med alla människor, men utan att ge efter på dina krav.

Tala om sanningen lugnt och klart; och lyssna på andra; även de tråkiga och okunniga har sitt berättigande. Undvik högljudda och aggressiva människor, de är plågsamma för själen.

Om du jämför dig med andra kan du bli fåfäng och bitter; det finns alltid bättre och sämre människor än du. Gläd dig åt dina prestationer och även åt dina planer. Intressera dig för din egen framtid, ödmjukt; det är en tillgång i världens förändring.

Var försiktig i dina affärer, världen är full av bedrägeri. Men låt inte detta skymma de värden som finns; många människor strävar efter att nå höga ideal: och överallt är livet fullt av hjältar.

Var dig själv. Låtsas inte tillgivenhet. Var inte heller cynisk om kärlek; när du inser det riktiga i detta är kärleken lika beständigt som gräset. Lär dig av erfarenheterna under åren och ändra ditt ungdomliga täkande med värdighet.

Bygg upp en andlig styrka som kan skydda dig i motgången. Men låt inte inbillningar bekymra dig. Fruktan kommer ofta av påfrestningar och ensamhet.

Var snäll mot dig själv. Du är universums barn, lika mycket som träden och stjärnorna; du har rätt att finnas här. Och vare sig du tror det eller inte; universum utvecklas i rätt riktning. Vänd dig därför aldrig från din gud – hur du än föreställer dig honom, och oberoende av ditt arbete och dina strävanden – låt samvetet råda.

Med allt hyckleri, slit och alla misslyckanden är det trots allt en underbar värld!

Var försiktig. Sträva efter att bli lycklig!

Denna text är sagd funnen inristad i en kyrka i Baltimore, daterad 1692. Klotter från nunnornas plats i kyrkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s