KÄNSLOR ..

… är kanske vår mest personliga egendom och om vi inte sköter om dem väl kan de vara förödande.

känslor vår mest personliga egendom skadas i alkoholmissbruk

Jag kan bli slav under mina känslor och låta dem styra mitt sätt att leva och mina val i livet.

En känsla är en förnimmelse av en erfarenhet, känslan uppstår genom en tanke grundad på en erfarenhet. Därav uttrycket ”det värsta har redan hänt” inför någonting som tex väcker vår rädsla. En enkel liknelse kan vara rädslan för mörker, att vara mörkrädd. Den rädslan är sprungen ur en upplevelse kanske någon eller något som skrämt mig eller skadat mig ute i natten eller i ett mörkt rum  ….. min känsla – rädslan – grundar sig på den ”gamla” händelsen som kommer till mig med mörkret, i mörkret, men händelsen har redan hänt – den uppstår inte varje natt – det gör dock rädslan.  Jag måste lyfta upp känslan och klä den i ord för att kunna se den identifiera den och på så vis lära mig leva med den så att den inte styr mitt liv och mina val eller kanske helt bli av med den.

Avslöja oss själva .. Om vi vill bli älskade så måste vi avslöja oss själva. Om vi vill älska någon så måste den personen tillåta att vi lär känna henne/honom.

Spelar ”roller” .. Hur uppenbart det än må vara, så går många av oss genom livet och undviker att öppna oss. I själva verket praktiserar de flesta av oss ett hemlighetshållande av vårt eget jag genom att spela roller.

Känslor vi inte har .. Vi påstår att vi har viss känslor som vi egentligen inte har. Vi säger att vi älskar, fast vi är fulla av fientlighet. Vi säger att vi är lugna fast oro och ångest kväver oss. Vi säger att vi känner tilltro till saker fast vi i verkligheten känner motsatsen.

Delar inte med oss av känslor .. Även när vi är tillsammans med dem vi bryr oss mest om, så delar vi med oss mycket lite av våra sanna känslor, behov och förtroende. Kanske är det så, att just för att vi så gärna vill bli älskade är vi så rädda för den sanning som kommer genom öppenhet.

Orsaker – Konsekvenser

1 Vi tror vi blir älskade … Konsekvent presenterar vi oss själva som den vi tror blir accepterad och älskad och vi frestas dölja de saker vi tror skulle skada vår image.

2 Rädd för förändring … Ett annat skäl till att vi försöker gömma vårt verkliga jag är rädsla för förändring. Förändringar är skrämmande för de flesta människor och vi vill gärna tänka på oss själva som ”konstanta” och ”stabila” personer. Vi har helt gått in i vår image och tror att vi är allt vi någonsin kommer att bli, trots att verkligheten säger oss att våra behov, mål, känslor och beteende förändras i takt med ökad erfarenhet och ålder.

3 Vet inte hur … Ytterligare ett skäl till att vi misslyckas med att visa vårt verkliga jag är att vi egentligen inte vet hur vi skall göra, eftersom vi aldrig lärt oss.

Tvärtom har vi lärt oss mera om hur man undviker att visa sitt sanna jag. Resultatet blir att vi fortsätter att acceptera och att spela våra roller. Vårt samhälle, vår omgivning uppmuntrar oss, ja till och med pressar oss, att undertrycka alla de känslor – beteende och attityder de anser vara olämpliga. Naturligtvis finns det situationer när ett ärligt beteende kanske inte är möjligt och där det mest passande är att spela en roll. Ett nyckel ord är LÄMPLIGHET – att vi kan vara privat när vi önskar vara det, men också att vi kan vara ärliga och öppna utan att känna rädsla.

Vi är människor, vi lever, vi utvecklas ständigt och vi är fulla av känslor – känslor som kan vara avslappnande eller spända, behagliga eller obehagliga, men som ALDRIG kallas ”rätt” eller ”fel”, ”bra” eller ”dåliga”

Vi måste ha förmåga att identifiera våra känslor, acceptera dem som en viktig av vår personlighet och hantera varje känsla när den kommer. Att om möjligt försöka undvika undertrycka känslan och att därefter gå vidare till nästa känsla. För den kommer ….. med absolut säkerhet… 🙂

En reaktion till “KÄNSLOR ..

 1. Hej!

  Vad bra!!!!

  Jag tror att känslor egentligen är en relation, till andra, till mig själv, kanske till något andligt. Känslor är nog ingen egenskap, man gör fel när man säger en känslosam människa somom denna människan har känslan som egenskap.

  Om igen – vad bra du skriver!!

  Kram
  b-e

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s