KÄNSLOR…..

… är viktiga, känslor är kraftfulla magneter

som är helt nödvändiga för oss i och med att de utgör förutsättningarna för all information om oss själva – de utgör vår personlighet.

Vårt känsloliv och vår kunskap om det  är  det viktigaste redskap vi har i vår kommunikation med andra människor och om jag då säger att alkoholism är en känslosjukdom, så inser vi var vår sjukdom gjort störst skada  – i våra relationer. Relationen till våra barn vår partner våra föräldrar syskon vänner ja alla relationer vi har.

De allra största skadorna vi gör eller gjort,  kommer ur att vårt känsloliv skadats. Antingen har jag börjat dricka i så tidig ålder att mitt känsloliv inte fått utvecklas och mogna – man brukar säga att man stannar i utvecklingen i den ålder drickande/drogandet startade. Och sedan lever livet som ”vanliga människor”  träffar en partner kanske gifter sig skaffar barn och då är jag kanske 15 år i min känslomässiga mognad – inte konstigt att familjen blir dysfunktionell. Jag kanske börjar dricka senare till följd av att något hemskt hänt i mitt liv, vi hittar gärna ursäkter…….. och då hämmar alkoholen läkningen av själen och jag börjar kanske hälla alkohol på negativa känslor för att döva dem, för att slippa känna obehag. Sedan hittar jag ursäkter för att dricka även på positiva känslor – för att fira, för att bli lite gladare o lite gladare. Att dricka på en känsla är ett uttryck som kan låta burdust och hemskt, men är det uttryck vi använder. Vilka känslor dricker du på?

Känslolivet är det som är jobbigaste att ta emot när jag slutar droga. Eftersom jag inte är van vid att känna väller det upp en massa konstiga känslor och tankar, som känns både i kroppen och i knoppen. Och det gör ont. Det kommer en massa tankar till mig som jag tryckt undan – det är allt det som normalt skulle gått runt i vårt system och bearbetats på ett normalt sätt om vi inte dränkt in det i alkohol.

Det är i känslolivet vår läkning i nykterhet sitter! Det är känslorna vi skall reparera – det är vår själ som skall bli hel igen.

Känslor genomsyrar allt vi gör och de skiftar från ögonblick till ögonblick.

Jag tror att vi alla oavsett beroende eller inte är i behov av att lära oss våra känslor och våga känna efter för att på så vis även hitta våra behov och kunna uttrycka dem.

Vårt arbete är att lära oss vilka känslor vi har och hur de känns för mig. Vikten av att veta vilken känsla jag har ger mig information om vem jag är. Det är viktigt att jag kan beskriva mina känslor för att kunna kommunisera med andra människor, för att veta Vem jag är, Vad jag känner, Vilka mina värderingar är, Vad jag står för, Vad jag vill, Vilka drömmar har jag – också för min egen skull ,så att jag kan Hitta mig själv och det liv på vilket sätt jag vill leva – hitta meningen med mitt liv.

Vågar du försöka lära känna dig själv och hitta Din mening med Ditt liv ?

🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s