Minnesotamodellen & AA

Ursprunget till Minnesotamodellen ……

….. hittar man hos AA,  Alcoholics Anonymous, en rörelse vars grundtanke är att en alkoholist hjälper en annan att bli kvitt sitt missbruk. Idén kom från en läkare, Dr Bob, och en börsmäklare, Bill W,  som på 1930-talet hjälpt varandra till ett liv i nykterhet. Denna självhjälpsrörelse växte snabbt genom att det bildades AA-grupper över hela USA, och man formulerade så småningom tolv steg som skulle ge den beroende redskap att ta sig ur sitt missbruk.

Centralt för AA:s syn på beroendet är att det handlar om en obotlig med behandlingsbar sjukdom. En alkoholist är maktlös inför alkoholen, har förlorat kontrollen över drickandet och kan inte förändra sin situation av egen kraft, men med hjälp av andra i samma situation.

Idag används de tolv stegen även vid behandling av andra missbruk, som drog- och matmissbruk. Det finns även en rörelse för anhöriga, Al-Anon, då man menar att alkoholism och annat beroende, är en sjukdom som drabbar hela familjen, en familjesjukdom.

Det vi vanligtvis kallar Minnesotamodellen växte fram i alkoholbehandlingen på Wilmar State Hospital i Minnesota under 1940-talet. Man ville hitta ett alternativ till den gängse psykiatriska behandlingen av alkoholister och utgick istället från AA:s metod med de tolv stegen som kompletterades med vetenskaplig expertis. Man skapade ett multidisciplinärt team som bestod av flera olika yrkeskategorier som samverkade i behandlingsarbetet.

Modellen, som med åren visat sig höra till de mest effektiva, syftar till att ge patienten bättre självinsikt, en förändrad identitet som nykter alkoholist/drogfri, delaktighet i en gemenskap och en ny mening med livet där nya intressen ersätter alkoholen/drogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s