MÄN SOM DRICKER …..


….. slår mer

Över hela världen finns ett samband mellan manlig berusning och våld mot kvinnor. Det betyder inte att alla män som slår sina partner, eller andra kvinnor, är missbrukare eller ens att de druckit just vid det tillfället. Det kan betyda att alkoholen lättare bryter igenom vissa spärrar mot att använda våld mot kvinnor. Några män dricker till och med för att kunna slå och sedan inte tro sig behöva ta ansvar för sitt våld. Alkoholen gör också att männen som slår gör det oftare och med större brutalitet.Å andra sidan: även om de flesta misshandelsbrott inträffar när mannen är alkoholpåverkad, är det bara en liten andel av alla berusningstillfällen som leder till misshandel.Kvinnomisshandel förekommer både i samhällen där folk dricker mycket och där det är sällsynt att man dricker.

Komplicerat samband

Då man hittar ett samband mellan alkohol och våld finns olika teorier om vad det kan bero på. Tidigare ansåg forskare att det var alkoholens rent fysiska effekter som gjorde folk aggressiva. Nu säger experter att det inte stämmer. Det alkoholrelaterade våldet är mycket mer komplicerat. Alkoholen kan öka individens benägenhet att använda våld, men på ett indirekt sätt. Det finns även psykologiska, sociala och genetiska förklaringar, som dessutom samverkar med varandra.

Psykologiska förklaringar

Till de psykologiska förklaringarna hör att alkoholen påverkar din uppfattningsförmåga på olika sätt. På grund av ”tunnelseendet” misstolkar du lättare signaler och sinnesintryck från omgivningen och du:

 • Känner dig förödmjukad, frustrerad, ”tänder snett” och blir aggressiv.
 • Känner inte längre rädslan som annars fungerar som en spärr mot att använda våld.
 • Underskattar hot och felbedömer risker.
 • Blir sämre på att hantera påfrestande situationer, till exempel uppfattar du konflikter som mer förödmjukande än vad du skulle gjort om du var nykter.

Sociala förklaringar

Till de sociala förklaringarna hör att alkoholen påverkar vårt beteende genom att vi:

 • ”Lär oss” att reagera på ett visst sätt när vi dricker.
 • Skyller vårt beteende på alkoholen, en så kallad ”time-out”-effekt.
 • Anpassar oss till samhällets och gruppens förväntningar på hur vi ska bete oss när vi är berusade.

Genetiska förklaringar

Till de genetiska förklaringarna hör att vissa människor har en medfödd ökad känslighet, sårbarhet för alkohol.

Samma psykiska effekter hos alla

När du dricker alkohol påverkas din förmåga att uppfatta omvärlden. Du blir sämre på att:

 • minnas
 • kontrollera musklerna
 • använda omdömet
 • lösa problem
 • tänka förnuftigt
 • reagera
 • tala sammanhängande
 • göra fler saker samtidigt, du får ”tunnelseende”.

Olika omgivningseffekter

Hos alla som dricker försämras varseblivningen på ovan sätt men hur vi sedan upplever dessa effekter och hur vi beter oss beror också mycket på förväntningar. Våra egna och omgivningens. Det är tydligt visat genom forskning kring både alkohol och andra droger.

 • Om du dricker i en ogästvänlig, hotfull miljö ligger det närmare till hands att reagera negativt. Om det omgivande samhället dessutom förväntar sig att du ska bli våldsam när du dricker ökar risken för detta. I vissa grabbiga mansgrupper med machoattityder kring drickandet kan våldstendenser förstärkas. På den svenska landsbygden var det länge självklart att just män söp och slogs.
 • Om du i stället dricker i en trygg, harmonisk närmiljö och i ett samhälle där du förväntas bli lugn och fredlig av att dricka, då minskar också sannolikheten för bråk.

Förutom alkoholen i sig spelar alltså både den aktuella situationen och samhället stor roll för vilka effekterna blir.

Saxat ur : Vårdguiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s