ALKOHOL I SIFFROR ….

Hur stor del av befolkningen är alkoholister och hur många dör av alkoholen varje år? Här är några siffror som ger en bild av alkoholens konsekvenser.

Alkoholen dödar

Man räknar med att mellan 5 000 och 7 000 svenskar varje år dör på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande. Dödligheten bland storförbrukare av alkohol förefaller ha ökat, speciellt i de yngre åldersgrupperna. (Källa: CAN)

Så många missbrukar alkohol

Ca 10 % av de vuxna männen beräknas vara storkonsumenter av alkohol. För kvinnor är uppgifterna mer osäkra men siffror på 1-6 % brukar nämnas.
(Källa: CAN)

Ökad konsumtion

Under efterkrigstiden ökade den totala årliga alkoholförsäljningen fram till 1976 från 4,1 till 7,7 liter 100-procentig alkohol per invånare 15 år och äldre. SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, gör regelbundet beräkningar för den totala alkoholkonsumtionen som bygger på både inhemsk försäljning och skattningar av privatinförsel. För 2006 beräknar man den totala konsumtionen till 9,70 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre.
(Källor: CAN och SoRAD)

Riskbruk

10 % av kvinnorna och 18 % av männen i Sverige har en riskabel alkoholkonsumtion. Det visar statistik ur Nationella folkhälsoenkäten som Statens folkhälsoinstitut genomför årligen. Bland unga är siffrorna ännu högre, 25 % av kvinnorna och nästan 30 % av de unga männen har en riskabel alkoholkonsumtion.
(Källa: Statens Folkhälsoinstitut)

Sjukvården

Omkring en femtedel av alla patienter som tas in i akutsjukvården har alkoholproblem. Inom den psykiatriska sjukvården är andelen alkoholfall omkring 40 procent. (Källa: CAN)

Alkohol i trafiken

Vägverket uppger att det dagligen görs 15 000–20 000 bilresor med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. Av de förare som omkommer i trafiken har ca 30 % alkohol i kroppen. Vid singelolyckor ligger andelen på 50 %. Enligt lag är det rattfylleri om föraren av ett fordon har en alkoholkoncentration i blodet på minst 0,2 promille, eller om föraren har något narkotiskt ämne i blodet. Närmare 150 människor dödas och ett tusental skadas allvarligt på grund av rattfylleri i Sverige varje år. Var tredje dödad mopedist är onykter och minst åtta av tio omkomna snöskoterförare är alkoholpåverkade.
(Källa: Vägverket/Don’t drink & drive)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s