Jellinek-kurvan

jellinek-1

Elvin Morton Jellinek alkoholforskare ( 1890-1963 )

Jellinek skapade denna kurva på 50-talet utifrån intervjuer gjorda med ca 2000 tillnyktrande alkoholister. Antalet punkter var i den ursprungliga lista uppemot 170 stycken. Man kan se olika versioner av kurvan med olika antal punkter, men det gemensamma för dem är visualiseringen, tydliggörandet av  att tillståndet hos den aktive alkoholisten blir sämre och sämre och att utvecklingen fyskiskt, psykiskt, socialt och ekonomiskt går nerför/utför. Kurvan ser naturligtvis annorlunda ut om vi jämför oss med varandra. Vissa punkter känner jag kanske inte igen, samtidigt som vissa punkter saknas i kurvan – då kan jag lägga till dem.

Gränsen mellan missbruk och beroende ligger där MELLANSTADIET börjar. En del högkonsumenter utvecklar ett förstadium till alkoholism, men kommer sedan inte vidare i kurvan. Högkonsumenter kan sluta när eller innan konsekvenserna av drickandet uppträder – till skillnad från oss som fortsätter eller fortsatte TROTS konsekvenserna!

Kurvan på den motsatta sidan går då alltså åt motsatt håll – uppåt mot ljuset och den inre friheten. 🙂 

jellinek-1

En reaktion till “Jellinek-kurvan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s